Výročí 100 let vzniku posádky v Lipníku nad Bečvou

img_6849-1080.jpg

Dne 9. 9. 2021 v 9:00 hodin jsme si připomněli slavnostním nástupem na náměstní T. G. Masaryka v Lipníku nad Bečvou 100. výročí vzniku stálé posádky v Lipníku nad Bečvou. Slavnostní nástup začal přinesením státní vlajky ČR, praporů Agentury KIS a 143. zásobovacího praporu.

Slavnostního nástupu ke 100. výročí vzniku stálé posádky se účastnili představitelé velení Sekce KIS, Agentury KIS a CNS, 14. plogp a 143. záspr, paní předsedkyně senátu RNDr. Jitka Seitlová, zástupce vedení města Lipníku nad Bečvou, PČR Přerov, PČR a HZS v Lipníku nad Bečvou, bývalí velitelé, ZV, NŠ útvarů působících v posádce a další významní hosté.

Při příležitosti 100. výročí byly dekorovány bojové prapory Agentury KIS a 143. záspr pamětními stuhami udělené městem Lipník nad Bečvou. Československá obec legionářská udělila navíc pamětní stuhu bojovému praporu Agentury KIS.

Velitel posádky pplk. Ing. Pavel Širák udělil významným hostům pamětní medaili a pamětní minci, které byly speciálně vytvořeny k tomuto významnému výročí.

Po ukončení slavnostního nástupu měli všichni pozvaní hosté i návštěvníci možnost se podívat do objektů posádky, jak v dnešní době vypadá. Byla představena a prezentována současná technika obou působcích útvarů.

Historie hovoří o první doložené zprávě o vojsku v Lipníku nad Bečvou jako o tzv. Ozdravovně pro raněné a nemocné, která byla zřízena dekretem okresního hejtmanství v Hranicích vydaného dne 31. prosince 1914. Z této ozdravovny vzniká dne 20. června 1916 Záložní vojenská nemocnice Lipník. Nemocnice ukončila svou činnost v březnu roku 1919.

První zmínky o stálé vojenské posádce jsou z roku 1921, kdy bylo dnem 1. září rozhodnuto o zřízení posádky v Lipníku nad Bečvou a během měsíců září a října se do prostorů bývalé nemocnice přemístila část 53. dělostřeleckého pluku. Na jaře roku 1928 byla městským zastupitelstvem schválena výstavba kasáren, která byla zahájena v roce 1933 a postupně probíhala až do roku 1936. Prvním spojovacím útvarem, který byl vytvořen v posádce Lipník n. B., byl 6. telegrafní prapor, u jehož zrodu stál plk. v. v. Ludvík Krůček.

Od roku 1921 až do příchodu 52. kabelosměrného pluku z Dašic v roce 1964 byla v posádce dislokována více než desítka různých jednotek. Zejména po dobu výstavby tranzitního uzlu Slavkov, kdy bylo najednou v posádce dislokováno i osm útvarů různé velikosti. Jak již bylo zmíněno od roku 1964 až do současnosti je historie posádky spojena převážně se „spojaři“.

V současnosti jsou v posádce dislokované dva útvary a to Centrum nasaditelných systémů AKIS a 143. zásobovací prapor 14. plogp. Celou posádku doplňují Úsek zdravotnických služeb CZS 6848 a Agentura hospodaření s nemovitým majetkem NS 6440.

V průběhu dlouhodobé historie byla vojenská posádka vždy významnou mírou podporována představiteli města a naopak příslušníci posádky byli prospěšní obyvatelům města a blízkého regionu, zejména při živelných pohromách a při společných akcích na veřejnosti.

Autor: prap. Iveta Dušková

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v...