Historie krevní banky: Od prvních transfuzí k modernímu systému

Historie krevní banky: Od prvních transfuzí k modernímu systému

Krevní banky, které dnes považujeme za samozřejmost při zachraňování životů, mají za sebou fascinující a dynamickou historii plnou vědeckých objevů, odvahy a inovací. Od prvních pokusů s transfuzí až po současné sofistikované systémy uchovávání a distribuce krve, krevní banky hrály a stále hrají klíčovou roli v medicíně.

 

Historie krevních transfuzí začala již v 17. století, kdy se vědci pokoušeli přenést krev mezi různými živočichy. V roce 1667 francouzský lékař Jean-Baptiste Denis provedl první úspěšnou transfúzi krve z ovce do člověka, což pacient přežil. Nicméně další pokusy tohoto typu často vedly k tragickým následkům kvůli neznalosti krevních skupin a imunologických reakcí.

 

V roce 1818 britský porodník James Blundell provedl první úspěšnou lidskou transfúzi krve, kdy použil krev od dárců ke zlepšení stavu ženy trpící silným porodním krvácením. Nicméně, i v tomto období byly transfúze stále velmi rizikové a prováděly se jen zřídka kvůli častým komplikacím a nedostatku znalostí o krevních zkušenostech.

 

Průlom přišel na začátku 20. století, když rakouský lékař Karl Landsteiner v roce 1901 objevil krevní skupiny. Tento objev zásadně změnil přístup k transfúzím, protože umožnil dostupnou kompatibilitu mezi dárcem a příjemcem krve, což snižuje riziko život ohrožujících reakcí. Za tento objev dostal roku 1930 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Ovšem roku 1921 americká lékařská komise dala přednost Janu Janskému, který sice krevní skupiny objevil později, ale na rozdíl od Landsteinera všechny 4.

 

V roce 1937 byla v Chicagu otevřena první krevní banka na světě, kterou vedl lékař Bernard Fantus. Fantus vytvořil systém, který umožňoval uchovávat krev na delší dobu konzervace a chlazení, což zásadně zvýšilo dostupnost krve pro pacienty v nouzi.

 

Rozvoj krevních bank urychlila druhá světová válka. Díky vysokému počtu zraněných vojáků vznikla potřeba zajistit rychlé a efektivní zásobování krve na bojištích. Lékaři a zdravotnický personál v polních nemocnicích experimentovali s metodami uchovávání a přepravy krve. Byla zavedena praxe hromadného dárcovství krve a vytvořeny první mobilní krevní banky.

 

Ve Spojených státech vznikl v roce 1940 Národní program pro dárcovství krve, který se stal základem pro moderní systém krevních bank. V Británii byl rovněž vyvinut systém centralizovaných krevních bank, které se později rozšířily i do dalších zemí světa.

 

Po válce se krevní banky začaly rozšiřovat do nemocnice po celém světě. Byly zavedeny standardy pro sterilitu, konzervaci a transport krve, což vedlo ke zvýšení bezpečnosti krevních transfuzí. Byly vyvinuty nové technologie, jako je kryokonzervace pro dlouhodobé uchování krevních složek, a zavedené testy pro detekci krevních infekcí, jako je hepatitida nebo HIV.

 

V roce 1965 byla poprvé úspěšně provedena transfúze zmrazených erytrocytů, což umožňuje uchovávat krev po delší dobu. To vedlo k rozvoji krevních komponentních programů , které nabízí rozdělit darovanou krev na různé složky, jako jsou červené krvinky, plazma a destičky, což zvýšilo efekt a účinnost jejího použití.

 

Dnešní krevní banky jsou vysoce sofistikované instituce, které používají moderní technologie k testování, konzervaci a distribuci krve. Každá krevní jednotka je pečlivě testována na přítomnost infekčních onemocnění a je sledována pomocí digitálních systémů, které zajišťují, že každá jednotka je bezpečná a vhodná pro konkrétního příjemce.

 

Krevní banky také začaly používat pokročilé analytické metody a databáze ke správě zásob krve, což umožňuje rychlou reakci na mimořádnou situaci, jako jsou přírodní katastrofy nebo pandemie.

 

Krevní banky prošly dlouhou cestou od svých skromných začátků až po současné vysoce technologicky vyspělé systémy. Díky vědeckým a technologickým pokrokům se krevní banky staly nepostradatelnou součástí moderní medicíny a zásadním prvkem při záchraně životů po celém světě. A na základě dnešního článku již víme, že i válka může mít řadu pozitivních efektů, jako jsou právě např. krevní banky, které díky prudkému rozvoji během války mohli zachraňovat více a více životů i mimo ni. 

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

Historie Medevac: Vývoj lékařské evakuace vojáků

Medevac (zkráceně z "Medical Evacuation") představuje klíčovou součást vojenské medicíny a záchranných operací, umožňující rychlý a...

Válečná pochoutka Nutella

Nutella, dnes celosvětově známá a milovaná lískooříšková pomazánka, má oficiální kořeny v období druhé světové války, byť její...

Legendární obuv Blucher a armáda jedno jest

Boty Blucher, dnes známé především jako stylový a pohodlný druh obuvi, mají své kořeny hluboce zakořeněné ve vojenské historii.