Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v rámci vojenských operací, ale také o pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. V rámci dobrovolnické akce se desítky spojařů rozhodly darovat krev, aby přispěli k záchraně lidských životů.

 

Krev je nezbytnou součástí zdravotní péče, ať už při operacích, nehodách, nebo při léčbě závažných onemocnění. Zásoby krve v českých nemocnicích jsou však často na kritické úrovni, a proto je každá kapka důležitá. Dobrovolní dárci, jako jsou i naši spojaři, hrají důležitou roli v zajištění dostatečných zásob této nenahraditelné tekutiny.

 

Iniciativa darovat krev vznikla spontánně mezi příslušníky spojovacího vojska, kteří jsou si vědomi důležitosti této pomoci. Mnozí z nich se rozhodli zapojit nejen kvůli pocitu zodpovědnosti, ale i z osobních zkušeností. Někteří spojaři už měli v minulosti příležitost vidět, jak darovaná krev může zachránit život, a chtěli se na této misi podílet i mimo své vojenské povinnosti.

 

Akce proběhla ve spolupráci s transfuzním oddělením Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Spojaři dorazili ve skupinách, aby zajistili plynulý chod odběrů a zároveň neohrozili plnění svých služebních povinností. Každý dárce prošel standardním lékařským vyšetřením a odběrem krve, který byl následně použit na pomoc pacientům v kritickém stavu.

 

Akce se setkala s velmi pozitivní odezvou nejen u samotných spojařů, ale i u zdravotníků. „Jsem hrdý na naše příslušníky, kteří se rozhodli darovat krev. Ukázali tím, že naše poslání zahrnuje nejen obranu země, ale i pomoc těm, kteří potřebují naši podporu,“ uvedl ředitel Agentury KIS plukovník Jelínek, který šel sám osobně příkladem.

 

Na základě úspěchu této akce se plánuje, že se darování krve stane pravidelnou součástí aktivit spojovacího vojska. Cílem je nejen pomáhat, ale také motivovat další vojenské i civilní složky k tomu, aby se připojily a darovaly krev.

 

Spojaři svým darováním krve opět dokázali, že jejich povolání je spojeno s vysokou mírou zodpovědnosti a ochoty pomáhat tam, kde je to potřeba. Tento akt solidarity a lidskosti je jasným důkazem toho, že příslušníci spojovacího vojska nejsou jen vojáky, ale i neocenitelnými členy naší společnosti, kteří jsou připraveni pomáhat nejen na bojišti, ale i v běžném životě.

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

CWIX24 – bezpečné spojení zajištěno

25. ročník největšího spojařského cvičení CWIX se letos konal ve dnech 3. – 21. června.