Slavnostní nástup u příležitosti 105. výročí spojovacího vojska AČR a předání funkce ředitele AKIS

14_748.jpg

Dne 6. října 2022 od 13.00 hodin mohli Pražané na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově shlédnout slavnostní nástup u příležitosti 105. výročí spojovacího vojska AČR a předání a převzetí funkce ředitele Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS).

Je to již dlouhých 105 let, kdy datujeme vznik první spojovací roty jako součást československých legií na území tehdejší Ruské republiky. 30. října 1917 se totiž začala formovat nová telegrafní rota, která již tehdy zajišťovala tak důležité spojení v našem boji o samostatnost. To, co na začátku tvořil telegraf, je dnes nahrazeno nejmodernější spojovací technikou s přesahem do kyberprostoru, využívající umělou inteligenci apod. Spojovací vojsko je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících součástí ozbrojených sil ČR.

Ve svém projevu zhodnotila stávající situaci Ministryně obrany ČR Jana Černochová slovy: „Moderní válka je tak z velké části i válkou informační. Ukazuje nám, že nestačí jen pořídit moderní bojová vozidla, tanky, vrtulníky či stíhací letouny. Potřebujeme také tu nejlepší komunikační a spojovací techniku. Bez ní o armádě 21. století nemůžeme hovořit.“ V jeho závěru poděkovala odcházejícímu plukovníkovi gšt. Jaroslavu Prausovi za poctivý kus odvedené práce, na kterou lze úspěšně navazovat, protože naši spojaři jsou nedílnou součástí armády, na kterou se můžeme my i alianční partneři spolehnout.

Na slova paní ministryně navázal Náčelník generálního štábu AČR genmjr. Karel Řehka, který ještě více zdůraznil potřebu modernizace v této nesmírně dynamické a nesnadno předvídatelné době plné bezpečnostních výzev. Jeho projevem dále rezonovala potřeba získání nových, mladých spojařů, kteří budou schopni nové informační technologie ovládat a zavádět nové přístupy a doktríny.

Ředitel SKIS, brigádní generál Petr Šnajdárek, zhodnotil stávající stav spojovacího vojska slovy: „Pro zajištění bezpečné, dostupné a spolehlivé komunikace jsou v armádě zaváděny nejmodernější komunikační a IT systémy, které propojují všechny domény – zemi, vzduch, kyberprostor i vesmír. Vojáci Armády ČR přísahají, že se budou svědomitě učit ovládat vojenskou techniku a zbraně. V této větě je obsaženo vše podstatné. Naší hlavní zbraní jsou technologie. Abychom zvládli výzvy dnešní i budoucí, je nutné se neustále učit, zdokonalovat a přicházet s inovativními přístupy a řešením.“

Poté již následovalo slavnostní uvedení plukovníka gšt. Jana Jelínka do funkce ředitele Agentury komunikačních a informačních systémů, kde vystřídal plukovníka gšt. Jaroslava Prause, jenž ve svém loučení zhodnotil svoji dlouhou a velice úspěšnou vojenskou kariéru od roku 1981. Závěrem popřál mnoho úspěchů a sil svému nástupci, neopomínaje poděkovat své manželce Evě za podporu, kterou mu po dobu profesionální kariéry poskytovala.

Novému řediteli Agentury komunikačních a informačních systémů, plukovníku gšt. Janu Jelínkovi přejeme v jeho novém funkčním zařazení mnoho odvahy a energie pro plnění vytyčených úkolů, včetně plnění závazků v rámci nové náborové kampaně „Spojař nové generace“.

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v...