Otevření stálé expozice o historii vojenského objektu Petřín

img_6922-1080.jpg

Dne 12. listopadu 2021 v 9:00 hod. byla ve vojenském objektu Na Baště otevřena stálá expozice o historii vojenského objektu Petřín. Slavnostního otevření se zůčastnily zástupci velení armády v čele se Zástupcem náčelníka generálního štábu - náčelníkem štábu generálporučíkem. Ing. Miroslavem Hlaváčem.

Zástupce a další významné hosty přivítal velitel objektu Petřín, náčelník Odboru řízení KIS Agentury KIS, plukovník gšt. Ing. Henryk Grabowski. Součástí slavnostního přivítání byla i slavnostní fanfára v podání příslušníka čestné stráže AČR.

Po krátkém úvodním slovu, ve kterém plk. Grabowski zmínil dlouhou historii objektu a jeho důležitost v dnešní době, vybídl plk. Grabowski genpor. Hlaváče ke slavnostnímu otevření. To však neproběhlo standardním způsobem přestřihnutím pásky nůžkami, ale ranžíru (telefonního drátu) v barvě trikolory kleštěmi, tedy charakteristicky právě pro spojovací vojsko, ke kterému objekt náleží.

Poté si všichni hosté prohlédli připravené informační panely s textovou a obrazovou dokumentací a vyslechli komentáře od autorů výstavy a také bývalých velitelů a pracovníků, kteří měli tu čest v objektu působit a na jeho historii se podílet.

Srdečné poděkování patří všem, kteří se na vybudování expozice podíleli, zejména pak pracovníkům Vojenského historického ústavu Praha.

Autor: št. prap. Bohumil Honek

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v...