Zelená cesta – lékařská péče světové úrovně

zcesta.jpg

Každý asi v současnosti pozoruje, že úroveň a dostupnost kvalitní lékařské péče v evropském, ale i celosvětovém měřítku, neustále klesá. Mnozí znají záběry ze současného kolapsu zdravotní péče na britských ostrovech. Jsme tak velice pyšní, že AČR postupuje úplně opačným směrem a vytváří pro naše příslušníky velmi cenný benefit, kterým je rychlá, dostupná a vysoce kvalitní lékařská péče.

Pro vojáky zcela běžná záležitost, pro civilní obyvatelstvo zajímavá novinka. AČR je provozovatelem mnoha zdravotnických zařízení, kde mj. mohou naši příslušníci spojovacího vojska využít tzv. „zelené cesty“. A co se vlastně jedná?

Zelená cesta je specifický systém, který zajišťuje zaregistrovaným osobám poskytování zdravotních služeb prostřednictvím odborných ambulancí ÚVN Praha v minimálních čekacích dobách na základě provedené objednávky.

Komu je projekt Zelená cesta určen?

Primárně příslušníkům AČR v činné službě a osobám se statusem válečného veterána, což jsou:

  • druhováleční veteráni
  • váleční veteráni-účastníci odboje a odporu proti komunismu
  • novodobí váleční veteráni v činné službě
  • novodobí váleční veteráni po odchodu z činné služby v produktivním věku
  • novodobí váleční veteráni ve výslužbě v důchodovém věku

Dále mohou služeb poskytovaných v rámci projektu ZC využívat také vojáci aktivní zálohy ozbrojených sil ČR (AZ OS ČR) a aktivní příslušníci složek IZS a bezpečnostních sborů, s nimiž má ÚVN Praha uzavřeno Memorandum o spolupráci.

Při registraci je nezbytné doložit občanský průkaz a oprávněnost k využívání služeb projektu:

  • příslušníci AČR doloží svou současnou příslušnost k AČR služebním průkazem
  • váleční veteráni předkládají uznání statusu válečného veterána - průkaz válečného veterána
  • vojáci AZ OS ČR se prokáží platným vojenským průkazem
  • příslušníci IZS a bezpečnostních sborů doloží služební průkaz, popřípadě jiný dokument v souladu s podepsaným memorandem dané složky

Po splnění podmínek pro registraci obdrží zaevidovaní identifikační kartu, která je opravňuje k využívání služeb projektu Zelená cesta po dobu, na niž je karta vystavena, a to v rozsahu dle příslušnosti k dané skupině.

Jak je vidět, o příslušníky spojovacího vojska je po jejich zdravotní stránce nadstandardně postaráno. Čekací doby extrémně krátké, kvalita velmi vysoká. Vše je vyladěno tak, aby se naši kolegové mohli plně soustředit na svoji práci. Zde zase na oplátku očekáváme min. stejnou úroveň výsledků. Vždy je v životě něco za něco.

Hvězdy esportu skupina Dynamo Eclot se zúčastní akce Spojařská výzva - Pokoř Petřín

Jedna z nejúspěšnějších českých esportových skupin, Dynamo Eclot, se chystá postavit nové výzvě – tentokrát však mimo své tradiční...

Spojovací vojsko připravuje druhý ročník Spojařská výzva - Pokoř Petřín

Spojovací vojsko s nadšením oznamuje konání druhého ročníku akce Spojařská výzva - Pokoř Petřín, která se uskuteční 5.

Spojaři předali cenu za nejlepší návrh náborového plakátu

Spojovací vojsko stále více spolupracuje s mladou generací.