Spojař nové generace

2sng01.jpg

Kdo jsme, co děláme a kam směřujeme:

Za více než sto let prochází spojovací vojsko jednou z nejdůležitějších a nejzásadnějších proměn v rámci implementace moderního, vysoce technicky sofistikovaného vybavení, což klade značné nároky na znalosti a dovednosti nově vycvičených odborníků, tzv.  „spojařů nové generace“. Technologické inovace související s informačními, komunikačními technologiemi a umělou inteligencí budou hrát zcela zásadní roli v  rámci bezpečného propojení jak z hlediska zajištění chodu základní infrastruktury, tak umožnění bojové činnosti, mobility, výcviku, výroby energie a podobně.

Vedení moderních konfliktů se neomezuje jen na ohraničené území válečných operací, proto je nutné zajistit komplexní ochranu, mobilitu, energetické rezervy a hospodaření s nimi, včetně kybernetické podpory a ochrany, což klade zvýšené nároky na interoperabilitu a  kooperaci s civilním prostředím.

Vedení moderní války, vzájemná komunikace a zajištění základní infrastruktury je stále více i v rámci vývoje průmyslu 4.0 závislé na moderních technologiích, zajištění energetické mobility a soběstačnosti. Moderní výzbroj (Next Generation Squad Weapons) umožňuje vedení přesně zacílených operací s vyšším smrtelným účinkem s ohledem na snížení válečných rizik pro civilní obyvatelstvo. Takové technologie, propojující vojáky ve značně rozmanitých formacích, však kladou zvýšené nároky na obsluhu a dostatečně proškolený personál. Cílem je integrace většího množství funkcí, kterými se navýší schopnost pohybu jednotlivých formací po bojišti a zároveň jejich zařazení do většího útvaru bez rizik ztráty bezpečné komunikace a rezistence proti kybernetickým hrozbám.

Vytvoření spojovacího vojska nové generace umožní Armádě České republiky lépe komunikovat se svými koaličními partnery v rámci plnění svých úkolů mimo jiné v  symetrických konfliktech, kombinovaných a společných operacích i v těch nejtěžších podmínkách po celém světě. Další neméně důležitou výzvou je postupné zavádění modulárních systémů, robotiky a umělé inteligence do praxe, která bude zajišťovat vyšší přežití nasazených vojáků v přímém ohnisku bojů. Dalším vývojem prochází zapojení a vzájemné propojení bezpilotních systémů, elektronického boje a vojenské techniky posílené o kybernetické schopnosti a resistenci umožňující vyšší stupeň vojenského velení, řízení a  kontroly, vzájemnou komunikaci počítačových systémů, zpravodajství a  průzkumu.

Spojovací vojsko si plně uvědomuje změnu charakteru současných světových konfliktů, rizik a hrozeb. V budoucnosti je potřeba získat větší množství odborníků schopných reagovat na rizika, zranitelnost národní infrastruktury a potřeby její ochrany. Armáda České republiky musí také reagovat na potřebu rozvoje digitalizace, robotiky a umělé inteligence. Vojáci v ozbrojených konfliktech budou ještě závislejší na potřebě zajištění plynulého spojení, kybernetické ochrany a  propojení s novými prvky bezpilotních systémů a elektronického boje. To vše si vyžaduje zvýšené nároky na řádně proškolený a zkušený personál. Proto sekce komunikačních a informačních systémů Ministerstva obrany a Agentura komunikačních a  informačních systémů vyhlašují kampaň a hledají „Spojaře nové generace“. Možná jste to právě Vy!

Hvězdy esportu skupina Dynamo Eclot se zúčastní akce Spojařská výzva - Pokoř Petřín

Jedna z nejúspěšnějších českých esportových skupin, Dynamo Eclot, se chystá postavit nové výzvě – tentokrát však mimo své tradiční...

Spojovací vojsko připravuje druhý ročník Spojařská výzva - Pokoř Petřín

Spojovací vojsko s nadšením oznamuje konání druhého ročníku akce Spojařská výzva - Pokoř Petřín, která se uskuteční 5.

Spojaři předali cenu za nejlepší návrh náborového plakátu

Spojovací vojsko stále více spolupracuje s mladou generací.