Technologie a připravený personál ovlivňují schopnosti armády budoucnosti

20221129_143538-1.jpg

Každá válka mění pravidla té předešlé. Historie nás učí, že ten, kdo zůstává stát, tu následující prohrává. Proto i česká armáda reaguje na nové technologické trendy a poznatky z konfliktu na Ukrajině, kde se více jak kdy jindy dostávají do popředí technologie a nové schopnosti je ovládat. Pro historii válek to však není nic nového. Stačí si porovnat dva největší konflikty minulého století. Letadla neměla většího strategického významu, aby o dvacet let později to byli právě ony, kdo zachránili Velkou Británii před hrozící okupací. Celý demokratický svět se tak mohl nadechnout, získat čas a později porazit nacistické Německo. Stejně tak můžeme pohlížet na první tankovou bitvu nedaleko francouzské obce Villers-Bretonneux, kde naproti sobě stály britské tanky Mark IV a německé tanky A7V. A znovu o dvacet let později to byli právě tanky, kdo tvořili páteř tzv. blitzkriegu, jehož následkem byla do té doby nepředstavitelná, neočekávaně rychlá porážka Francie. To vše nám ukazuje, že je třeba neustále reagovat na měnící se svět, modernizovat a připravovat se nový konflikt, který zcela jistě bude jiný, nežli vše předešlé, o čem jsme slyšeli a co jsme viděli. Bude plný využití moderních technologií, kde zcela zásadní roli bude hrát motivovaný, proškolený a zkušený personál. Síly a prostředky bojové podpory jako je Spojovací vojsko se tak musí proměnit v jednu z rozhodujících sil na bojišti.

Pokud hovoříme o rostoucím významu technologií a schopností je spojovacího vojska, musíme si klást zcela zásadní otázku, kdo bude za tyto technologie odpovědný a kdo je bude obsluhovat. I nyní, přes všechny možné deklarace, jsou to právě lidé, vojáci, kteří rozhodují o úspěchu či neúspěchu ve využití nových schopností. Nové technologie jsou natolik inovativní a unikátní, že spojovací vojsko již nemůže jen tak získávat nové a okamžitě využitelné rekruty z civilního prostředí. Naopak se tou nejlepší cestou jeví takové zájemce v dané odbornosti nechat vzdělat a následně na danou technologii proškolit. Jedná se tedy o dlouhodobý a velice náročný proces, kterým však spojovací vojsko musí projít. První reakcí je přizpůsobení vlastního vzdělávacího systému v plné míře jeho kontinuity. Proto je na Vojenské střední škole a vyšší odborné škole MO v Moravské Třebové zaváděn nový studijní obor Elektrotechnika specialista vzdušných nebo pozemní sil. Naši studenti by měli být plně připraveni k zařazení se do běžné činnosti spojovacího vojska, případně by měli pokračovat v následujícím studiu na Fakultě vojenských technologií na Univerzitě obrany v Brně.

Specialisté na komunikační a IT systémy tj. vojenských odborností VO 41 a 42 musí značně posílit a proto Sekce Komunikačních a Informačních Systému MO v rámci kampaně „spojař nové generace“ spojar.army.cz hledá ve spolupráci s gestory dalších vojenských odborností zájemce o službu napříč celou ČR např. pro 53. pluk průzkumu a elektronického boje pro nově zaváděné technologie STARKOM (mobilní komunikační rušič) nebo DPET (mobilní komplet pasivního sledovacího systému). Do armády nyní také přichází soupravy mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR, zkráceně nazývaného MADR a proto je potřeba doplnit specialisty u 25. pluku a 26. pluku. Specialisté jsou však potřeba i na základních funkcích v KOVVŠ a KOOVS na podvozcích PANDUR a TITUS, které budou také často využívány napříč bojovými jednotkami a jednotkami bojové podpory.

Právě probíhající celorepubliková kampaň, má za cíl do řad spojovacího vojska přivést nové odborníky, kteří se nebojí výzev a chtějí nastartovat svoji kariéru v dynamicky se rozvíjejícím odvětví, které můžeme nazvat vojenskou budoucností. Pokud jste litovali, že jste neměli tu možnost stát u zrodu něčeho nového, moderního až přelomového, ta situace je nyní a tady.

STARKOM

Prostředek pro podporu jednotek AČR v oblasti elektronického boje. Je zařazen do výzbroje 532. praporu elektronického boje, který je součástí 53. pluku průzkumu a elektronického boje. Do roku 2024 bude do výzbroje zařazeno celkově 8 kusů této techniky. Zaměřuje se na detekci a určení taktických fónických a datových radiových spojů. Cílem elektronického rušení jsou zejména systémy taktického spojení protivníka, systémy velení a řízení vojsk na taktickém stupni, komunikační spojení v 1. 2. leteckém pásmu, spojení prostřednictvím mobilních telefonů a bezpilotní a bezosádkové prostředky. Současně je taky ve spolupráci se spojovacími jednotkami řešena ochrana vlastních spojovacích systémů Armády ČR.

DPET

Mobilní komplet pasivního sledovacího systému, který je určen k detekci, lokalizaci, trekování a identifikaci vzdušných, pozemních i námořních cílů. Schopnosti systému jsou určeny zejména pro podporu vedení elektronického boje, podpory protivzdušné obrany, vytváření situačního přehledu o vzdušných, pozemních i námořních cílech na bojišti. Vzhledem ke svému dosahu může být nasazen nejenom jako prostředek pro podporu taktického stupně velení a řízení, ale i pro podporu operačního a strategického. Komplety DPET budou do roku 2024 zařazeny u 532. praporu elektronického boje do sestavy 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

ELM-2084 MMR

Sedm souprav mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR, zkráceně nazývaného MADR, bude zařazena do výzbroje AČR do dubna 2023. Jsou určeny k vytváření nepřetržitého radiolokačního pokrytí v rámci integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO. V rámci národního posilového systému protivzdušné obrany ČR bude MADR zajišťovat vzdušný prostor na malých a středních výškách k obraně klíčových objektů státu.

KOVVS/KOVVŠ a MKPP na podvozku TITUS 6X6

Kolové obrněné vozidlo spojovací, velitelsko-štábní a místo koordinace palebné podpory na podvozku Tatra 6x6 TITUS (Tactical Infantry Transport & Utility System) pro použití v podmínkách moderního bojiště. Prostředky významně posilují schopnosti velení a řízení, dělostřelecké podpory nasazených jednotek. Proto je nutné obsadit místa specialistů u 13.dp., 4.brn, 7.mb a dalších jednotek bojové podpory brigádního úkolového uskupení.

Šnajdárek: Potřebujeme změnit myšlení, propojit se, zdigitalizovat. Chceme silný stát.

Požadavky na obranné a krizové řízení Česka se mění, ve všech ohledech klade teď důraz na digitalizaci.

Kampaň spojař nové generace aneb nábor nových specialistů na komunikační a IT systémy

Armáda České republiky reaguje na potřebu rozvoje digitalizace, robotiky a umělé inteligence při nákupu a zavádění nových sofistikovaných...

Spojaři dneška: Od klasických radistů až po architekty informačních systémů

Spojovací vojsko dnes po více jak sto letech své historie prochází důležitou a zásadní proměnou v rámci zavádění a využívání...