Velitelské shromáždění 2022

dsc4928.jpg

Dne 22. listopadu 2022 proběhlo velitelské shromáždění, jehož tématem byla současná bezpečnostní situace v Evropě a dále pak nutnost zajistit bojeschopnost armády ve vztahu k novým rizikům a výzvám v budoucnosti.

Prezident ČR Miloš Zeman zhodnotil stav armády a plnění závazků napříč jeho politickou kariérou, kde vyzdvihl především její podporu jak v oblasti finančního zabezpečení, tak podporu zahraničních misí. V závěru projevu podpořil modernizaci armády a vyjádřil přítomným plnou důvěru v dalším směřování a naplňování vizí.

Předseda vlády Petr Fiala se také v úvodu věnoval současnému dění na Ukrajině a pozici, kterou zaujímá Česká republika. Dále nastínil další směřování vlády jak směrem k dosavadním bezpečnostním událostem v Evropě, tak se věnoval naplňování závazku 2% HDP na obranu, který by měl být splněn již v roce 2024. Zhodnoceno bylo také dřívější působení v zahraničních misích a vize přezbrojení, jakou by se měla naše armáda ubírat. Budoucnost armády má tak jeho ústy silnou podporu a prioritu.

Projev Ministryně obrany Jany Černochové ocenil dosavadní práci vojáků v rámci budování a modernizace armády. Další slova zdůrazňovala postavení a nutnost spolupráce v rámci NATO a dále pak zhodnotila změnu současných válečných konfliktů a potřeb moderních armád. Její slova deklarovala plné odhodlání Ministerstva obrany reagovat na stávající bezpečnostní situaci a reálnou vizi k přeměně armády na moderní, mobilní a vysoce funkční celek. Po krátkém historickém exkurzu se státem Izrael vyjádřila připravenost ke splnění všech našich závazků k obraně evropských hodnot.

Dalším vystupujícím byl Náčelník GŠ AČR genmjr. Karel Řehka, jenž zhodnotil složitost současného období, ve kterém se ČR, ale i Evropa, nachází. Mír nikdy nebyl věčný, je třeba pozorně naslouchat a analyzovat signály, na něž je třeba odpovídajícím způsobem reagovat, kdy nečinnost není a nemůže být strategií. V kontextu nadcházejících změn je nutné na tento stav reagovat, urychlit přezbrojení armády a vytvořit tak moderní, bojeschopnou armádu, která bude od první minuty schopna plnit své alianční závazky. Na změny se však nelze dívat jen optikou nákupů techniky, ale také získání kvalitního a kvalifikovaného personálu. Před armádou ČR stojí velké výzvy, které se však dají, musí zvládnout.

Spojař Nové Generace: Vyškov hlásí plno!

Kampaň "Spojař Nové Generace" byla spuštěna s cílem přilákat mladou generaci technicky zdatných odborníků.

Armáda je spolehlivým partnerem v době krize

Ať již udeří zdravotní pandemie, bezpečnostní krize nebo přírodní katastrofa, jednou z prvních institucí, na které se může veřejnost...

Náborový web za rok vyrostl ve velké informační centrum

Je to rok, co v září odstartoval nový web pro nábor do ozbrojených sil.