Válečná pochoutka Nutella

Válečná pochoutka Nutella

Nutella, dnes celosvětově známá a milovaná lískooříšková pomazánka, má oficiální kořeny v období druhé světové války, byť její vznik byl inspirován recepturou již za válek napoleonských. Málokdo ví, že tato sladká pochoutka, která se stala součástí snídaní a svačin po celém světě, má svou historii částečně spojenou s válečnými časy a potřebami armády.

 

Příběh Nutelly začíná v Itálii během druhé světové války, kdy byl nedostatek základních surovin, včetně kakaa, které bylo klíčové pro výrobu čokolády. Pietro Ferrero, cukrář z města Alba v italském regionu Piemont, se rozhodl najít způsob, jak čelit tomuto nedostatku. Piemont byl známý svou produkcí lískových ořechů, které byly hojně dostupné a levné.

 

Ferrero se rozhodl použít lískové ořechy jako hlavní surovinu a smíchat je s malým množstvím kakaa a cukru. Výsledkem byla hutná pasta, kterou pojmenoval "Pasta Gianduja" podle slavného piemontského karnevalového maskota Gianduja. Tento nový výrobek měl uspokojit chuť po čokoládě, ale zároveň byl cenově dostupný a snadno dostupný i v období války.

 

Válečné období bylo nejen o nedostatku surovin, ale také o rychlém a efektivním zásobování armád. Gianduja se ukázala být vhodným produktem pro zásobování vojáků. Byla levná, výživná a snadno přenosná, což ji činilo ideálním doplňkem pro vojenské příděly.

 

Ferrero začal tento produkt balit do fólií a prodávat ve formě bloků, které si lidé (včetně vojáků) mohli nakrájet a natřít na chléb. Tento levný a chutný produkt se rychle rozšířil nejen mezi italským obyvatelstvem, ale také mezi vojáky, kteří ho přijali jako sladký a energetický zdroj.

 

Po válce se Pietro Ferrero rozhodl dále rozvíjet svůj produkt. V roce 1946 byla jeho společnost oficiálně založena a začala vyrábět Gianduju ve větším měřítku. S postupem času a návratem surovin na trh Ferrero začal experimentovat s recepturou a výrobními procesy, což vedlo k vytvoření jemnější a krémovější varianty původní pasty.

 

V roce 1964 byla poprvé uvedena na trh Nutella, jak ji známe dnes. Nová verze obsahovala vyšší podíl kakaa, byla balena v ikonických sklenicích a rychle si získala oblibu nejen v Itálii, ale i v dalších evropských zemích. Úspěch Nutelly byl okamžitý a produkt se stal synonymem pro lískooříškovou pomazánku po celém světě.

 

Nutella je příkladem toho, jak válečné podmínky a nedostatek surovin vedly k inovacím, které přetrvaly a staly se globálním fenoménem. Ačkoli dnes Nutella není přímo spojena s armádou, její kořeny v období druhé světové války připomínají, jak vynalézavost v těžkých časech může vést k vytvoření něčeho, co přetrvá a ovlivní životy milionů lidí po celém světě.

 

Ferrero, inspirovaný potřebami války a touhou po sladkosti, kterou by si mohli dovolit všichni, vytvořil něco, co překročilo hranice a stalo se součástí moderní kultury. Nutella tak nejen že přetrvala válečné časy, ale stala se jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších produktů na světě.

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

Historie krevní banky: Od prvních transfuzí k modernímu systému

Krevní banky, které dnes považujeme za samozřejmost při zachraňování životů, mají za sebou fascinující a dynamickou historii plnou...

Historie Medevac: Vývoj lékařské evakuace vojáků

Medevac (zkráceně z "Medical Evacuation") představuje klíčovou součást vojenské medicíny a záchranných operací, umožňující rychlý a...

Legendární obuv Blucher a armáda jedno jest

Boty Blucher, dnes známé především jako stylový a pohodlný druh obuvi, mají své kořeny hluboce zakořeněné ve vojenské historii.