Spojaři zcela zaplnili Petřín

Spojaři zcela zaplnili Petřín

Mekku pražských spojařů, ikonický vrch Petřín, o víkendu zaplnili tisíce Pražanů, ale i sportovců z celé České republiky, aby se zúčastnili historicky prvního ročníku spojařské výzvy pod názvem „Pokoř Petřín“. Cílem této sportovní události bylo zdolat 299 schodů Petřínské rozhledny, ale také se seznámit s technikou a prací spojovacího vojska armády České republiky. 

 

Byl to téměř den plný zázraků, kdy ještě na začátku týdne hlásila předpověď na víkend velmi nepříznivé podmínky, tj. pouhé čtyři stupně a přeháňky. Jak se ale postupně blížil sobotní termín, bylo stále více jasné, že na každého, kdo dorazí, čeká překrásné, téměř až letní, počasí. 

 

Spojovací vojsko si ve spolupráci s Prague City Tourism pro všechny návštěvníky připravilo bohatý a zajímavý program. Již v dopoledních hodinách se postupně začali u vchodu do Petřínské rozhledny hlásit první závodníci, studenti ČVUT, kteří ještě před samotným startem začali tvořit téměř nekončící zástup. Někdo běžel pro radost, někdo si chtěl vyzkoušet své limity a někdo přišel ve skupině přátel si ještě vzájemným poměřením výsledných časů celou výzvu pořádně užít. Již první výsledky atakující hranici jedné minuty naznačovaly, že závodníci pojali celou přípravu velice vážně. První odměnou tak byl neobyčejný výhled na prosluněnou Prahu. Každý účastník po sestupu získal diplom se svým jménem a zaznamenaným časem. 

 

Ve spolupráci se Strahovským klášterem mohli také závodníci zdarma využít nabídky privátní prohlídky tohoto překrásného areálu včetně strahovské knihovny, která patří mezi nejkrásnější na světě. Celou prohlídku včetně části neveřejných prostor vedl příslušník místní královské kanonie premonstrátů Miroslav Jordánek. 

 

Pro ostatní účastníky, ale i běžné návštěvníky bylo v areálu okolo Petřínské rozhledny připraveno představení činnosti a dovedností spojovacího vojska, které zabezpečila Agentura komunikačních a informačních systémů a 53. pluk průzkumu a elektronického boje. Zájemci si mohli prohlédnout průzkumná vozidla, bezpilotní prostředky, rušiče, techniku geografů a meteorologů, satelitní terminál MILSATCOM a mnoho dalšího. 

 

Spolek přátel spojovacího vojska si speciálně pro tuto akci nechal uvařit spodně kvašený, jedenácti stupňový ležák pod názvem „Spojař“. Za kvalitu ručil osobně předseda spolku Bohumil Honek, který ještě před ukončením výzvy hlásil zcela vyprodáno. Na místě bylo také možno využít nabídky craftových foodtrucků, kde byly k dostání kávové speciály, pečené sladkosti, burgery, klobásy, ale třeba i ginové koktejly. Zkrátka každý si přišel na své a o každého bylo postaráno. 

 

Spojařská výzva přilákala tisíce návštěvníků a více jak tři sta závodníků. Konečné hlášení podal náčelník oddělení výcviku Agentury KIS major Radek Hlavatý. Spojař došel, kartičky s časy došly, diplomy došly, formuláře jsou plné, na každého se dostalo a lidé pořád přicházejí a dobře se baví. Den plný zázraků tak končil posledním paprskem slunce a posledním účastníkem. Organizační výbor hlásí splněno. Budeme se tak těšit na druhý, a snad i neméně úspěšný, ročník.  

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v...