Spojaři vzpomínají na Věru Perlingovou

plukovnice Věra Pelingová

Je to pět let, co nás navždy opustila naše kolegyně Věra Perlingová, po které byl pojmenovaný známý český radiolokátor. 

 

V roce 2018 ve věku nedožitých 87 let zemřela plukovnice Věra Perlingová, naše kolegyně, úžasná a vždy pozitivně smýšlející žena, po které byl pojmenovaný pasivní sledovací systém Věra. Nebyla to pouze ona, ale široký tým odborníků, jehož byla součástí. 

 

Věra Perlingerová se narodila v roce 1931. V roce 1950 maturovala na Obchodní akademii v Praze, poté absolvovala Vojenské učiliště pro ženy v Žamberku. Po škole nastoupila jako letecká navigátorka. Plukovnice Věra Perlingerová velkou měrou přispěla k rozvoji vzdušných sil a bezpečnosti letového provozu. Již v 50. letech upozorňovala na nutnost integrace civilního a vojenského leteckého provozu. Tento náročný projekt se stal v roce 2014 skutečností.

Radiolokátor Věra poskytuje informace o trajektorii cílů, jejich výšce a parametrech palubních radiolokačních prostředků. Přijímá elektromagnetickou energii z okolí a žádné signály nevysílá, proto ho žádný radar nemůže odhalit. Umí sledovat až 200 letounů a díky bohaté databázi určit jejich typ. 

 

Kromě české armády mají radiolokátor Věra ve výzbroji i další státy včetně USA. Perlingerová před pěti lety řekla, že pojmenování po ní byla odměna za její průkopnickou roli v oblasti vývoje řízení letového provozu.

 

Spojovací vojsko tak nikdy nezapomíná všech, kteří se podíleli na jeho rozvoji, hájili zájmy České republiky a svým životním příběhem a přístupem dávali příklad ostatním. 

 

 

Spojař Nové Generace: Vyškov hlásí plno!

Kampaň "Spojař Nové Generace" byla spuštěna s cílem přilákat mladou generaci technicky zdatných odborníků.

Armáda je spolehlivým partnerem v době krize

Ať již udeří zdravotní pandemie, bezpečnostní krize nebo přírodní katastrofa, jednou z prvních institucí, na které se může veřejnost...

Náborový web za rok vyrostl ve velké informační centrum

Je to rok, co v září odstartoval nový web pro nábor do ozbrojených sil.