Spojaři posiluji své schopnosti o bojovou holubí jednotku

Spojaři posiluji své schopnosti o bojovou holubí jednotku

Je to téměř návrat ke kořenům. Za první světové války nosil holub cenné informace na frontě, dnes bude téměř dokonalou bojovou zbraní. Draví ptáci pomáhají bránit bezpečnost letišť, psi pomáhají vojákům na frontě, delfíni bráni válečné lodě. Spojovací vojsko plánuje poprvé na svém mezinárodním cvičení FECL 2024 nasadit svoji tajně budovanou „holubí jednotku“. „Holuby létají v nízkých výškách rychlostí přes 100 km/h, mají vynikající manévrovací schopnosti, bez problémů se vyhnou radarům a mají bezproblémový dolet 400 a více kilometrů. To z něho činní téměř dokonalou zbraň“, říká velitel jednotky podplukovník Jiří Hojer.  A jak by takový útok mohl vypadat? Zatímco dříve holub nosil lísteček se zprávou, dnes by na svém těle nosil malé množství vysoce účinné výbušniny. "Bojové možnosti holubů jsou k jejich velikosti omezené, toho si jsme plně vědomi. Avšak holubí útok by měl fungovat jako součástí psychologické války. Dnes jsme schopni na značnou vzdálenost poslat desítky tisíc holubů s malou, ale účinnou výbušninou. Když vidíte města, kde se pohybují holubi, kteří by dokázali ve správný okamžik nesenou výbušninu doručit na správné místo, mělo by to devastující účinek na místní obyvatele. I takový malý holub klepající zobákem na okno v devátém patře obytného domu se může stát devastující i psychologickou zbraní“, vysvětluje rotmistr Vincent Jarý, operátor skupiny dálkových detonací.  

Hlavním problémem, který je diskutován od samého počátku, je samotný fakt, že takovou misi holub nemůže nikdy přežít a zda je toto správným krokem ve vztahu k ochraně zvířecích práv? „Během výcviku a cvičení se samozřejmě nepoužívá reálná výbušnina. Ta by byla nasazena až v případě válečného konfliktu. Morální myšlenka při budování jednotky byla samozřejmě důležitá. Na druhou stranu ve válce trpí jak lidé, tak zvířata. Naším cílem je tedy co nejvíce chránit lidské životy, především pak vojáků.“ dodává podplukovník Jiří Hojer. 

Pokud se chcete více dozvědět o nové holubí jednotce prvního sledu spojovacího vojska, již dnes můžete nalézt více informací ZDE. 

 

Spojaři zvou na koncert – vstup ZDARMA

Dne 18. května 2024 od 19.00 hod. se uskuteční „Benefiční koncert k Mezinárodnímu dni rodiny“.

Kolik si vyděláte jako voják z povolání? Česká armáda nabízí snadný výpočet.

Stále více Čechů kvůli jistotě stabilního zaměstnání uvažuje o vstupu do Armády České republiky (AČR).

Obrana rozjíždí nový český „Top Gun“. Zájem o studium je obrovský

Univerzita obrany v Brně rozjíždí od září nový studijní program.