Poslanci zřejmě zvýší náborový příspěvek pro vojáky v aktivní záloze

IMG_8428-scaled.jpg

Sněmovna zřejmě zvýší náborový příspěvek pro nové vojáky v aktivní záloze i odměny za jejich kladné služební hodnocení. Přijetí pozměňovacího návrhu poslanců opozičního hnutí ANO kolem Josefa Bělici dnes doporučil plénu branný výbor hlasy všech přítomných poslanců. Dolní komora by mohla hlasovat o vládní novele branné legislativy už příští týden.

Předloha mimo jiné rozšiřuje možnosti obyvatel k zapojení do obrany Česka a umožní ministerstvu obrany využívat údaje z informačních systémů veřejné správy k obrannému plánování i mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Roční náborový příspěvek bude činit pravděpodobně 30.000 korun, tedy o 6000 korun víc než navrhl kabinet. Za velmi dobré hodnocení by voják v aktivní záloze získal podle pozměňovacího návrhu 6000 korun a za výtečné hodnocení 9000 korun. Vládní předloha předpokládá odměny 3000 korun a 6000 korun. "Cílem pozměňovacího návrhu je celkově posílit nábor občanů České republiky do aktivních záloh pomocí zvýšení motivačních finančních nástrojů pro vojáky v aktivní záloze," uvedli poslanci ANO ve zdůvodnění úpravy.

Nynější běžnou roční odměnu 18.000 korun vládní předloha nemění, bude ale podmíněna delší, aspoň dvoutýdenní činnou službou. V současnosti postačí aspoň týdenní vojenské cvičení za rok. Novela zavádí pro vojáky v aktivní záloze i stabilizační příspěvek. Ostatním vojákům v záloze, kteří se zúčastnili vojenského cvičení dobrovolně nebo na základě vládního opatření, bude podle vládní novely náležet odměna 15.000 korun.

Opoziční hnutí SPD pravděpodobně neprosadí na plénu zamítnutí novely jako celku. Výbor se k tomuto návrhu poslance Radovana Vícha postavil záporně hlasy členů koaliční většiny.

V současnosti se lidé mohou stát vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Předloha k těmto možnostem zapojení do obrany státu přidává takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který by o ně požádal, by musel bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, musel by projít výcvikem. Povinnost by stanovil vládním opatřením kabinet, Sněmovna by je mohla zrušit.

Dolní komora na návrh branného výboru v zákoně patrně ponechá zachování současného vymezení operačního nasazení ozbrojených sil. Vláda chtěla rozšíření definice zejména ve vztahu k zahraničním misím.

Předloha dále zakotví zákonnou úpravu vojenských vlaků s cílem zajistit jim přednostní průjezd po železnici. Umožní používat vojenské zbraně a další prostředky, například rušičky signálu, vrhače sítí a lasery, k zamezení letu dronů nad vymezenými oblastmi. Na úřadu vlády novela uzákoní pozici poradce pro národní bezpečnost, kterým je nyní Tomáš Pojar, a to i jako tajemníka Bezpečnostní rady státu.

Zdroj: eurozpravy.cz

Spojař Nové Generace: Vyškov hlásí plno!

Kampaň "Spojař Nové Generace" byla spuštěna s cílem přilákat mladou generaci technicky zdatných odborníků.

Armáda je spolehlivým partnerem v době krize

Ať již udeří zdravotní pandemie, bezpečnostní krize nebo přírodní katastrofa, jednou z prvních institucí, na které se může veřejnost...

Náborový web za rok vyrostl ve velké informační centrum

Je to rok, co v září odstartoval nový web pro nábor do ozbrojených sil.