Největší mezinárodní cvičení spojařů Federated Cloud 2024 začalo!

Největší mezinárodní cvičení spojařů Federated Cloud 2024 začalo!

Dnes byl slavnostním nástupem zahájen již 5. ročník Federated Cloud, během kterého vojenští ICT specialisté prověřují své schopnosti mezi sebou a armádami NATO. Cvičení se účastní zástupci koaličních partnerů z Belgie, Rumunska a Slovenska, společně s příslušníky Aktivních záloh Agentury komunikačních a informačních systémů, kteří se budou podílet na výstavbě komunikační infrastruktury a jejím řízení.

 

Jedním z hlavních cílů celého cvičení je prověřit schopnost sladit a provozovat nejrůznější komunikační systémy armád NATO, a tím tak zajistit součinnost vojsk na taktické a operační úrovni s použitím utajovaných informačních systémů podle konceptu Federated Mission Networking (FMN), což je iniciativa NATO, která optimalizuje velení, řízení, rozhodování a sdílení informací při nasazení spojeneckých jednotek.

 

Moderní konflikt vyhrává mj. rychlost, bezpečnost a aktuálnost přenášených informaci v digitálním prostředí. Jen takové spojení a jen taková služba umožní informační a taktickou převahu, která díky možnosti rychlé reakce v konečném důsledku šetří životy vojáků a počty techniky. 

 

„Pokud se stane Česká republika účastníkem vojenského konfliktu, bude to pravděpodobně v rámci pátého článku Washingtonské deklarace o kolektivní ochraně. Pak budeme zabezpečovat spojení nejen pro Armádu ČR, ale také pro našich 31 spojenců, kteří od nás očekávají nejvyšší úroveň poskytovaných služeb. Naší povinností je být na tuto situaci plně připraveni. Během cvičení si plánujeme vyzkoušet, že na to máme a případné nedostatky jasně analyzovat a v co nejkratším čase odstranit. Proto zde cvičíme, proto tu dnes s našimi zahraničními kolegy jsme“, vysvětluje plukovník Jan Jelínek, ředitel Agentury KIS. 

 

 

Hlavním pořadatelem je Sekce komunikačních a informačních systémů Ministerstva obrany a Agentura komunikačních a informačních systémů. V rámci cvičení jsou také nasazena nejmodernější spojovací vozidla, satelitní systémy, IT technologie až po bezpilotní prostředky a systémy elektronického boje. 

Spojaři se loučí s plukovníkem Zbyňkem Hubálkem

Dne 5. dubna 2024 proběhlo na Petříně slavností rozloučení s plukovníkem Zbyňkem Hubálkem, který po čtyřech desetiletích ukončil svou...

Studenti UNOB sbírali zkušenosti u AKIS

Do Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS) zavítali v závěru studia naši budoucí kolegové, studenti 5. ročníku Univerzity...

Ředitel SKIS MO získal hlavní cenu eGovernmentu za celkový přínos

Spojovací vojsko cítí hrdost nejen na svého nejvyššího představitele ředitele SKIS generála Petra Šnajdárka, jenž získal hlavní cenu...