Konference Spojovacího vojska ukázala budoucnost

Konference Spojovacího vojska ukázala budoucnost

Nové trendy v oblasti komunikační a informační soustavy, adaptace struktury a schopností v reflexi aktuálních konfliktů, oblast ochrany a udržitelnosti působení v SaP v multidoménovém operačním prostředí a mnoho dalšího bylo k vidění a seznámení v rámci Konference spojovacího vojska 2024. 

 

Příslušníci spojovacího vojska a zástupci společností obranného průmyslu se v dnech 5. – 6. června 2024 sešli v prostorech cvičiště „Bečva“ v posádce Lipník nad Bečvou, aby si vzájemně vyměnili zkušenosti a diskutovali o trendech moderního bojiště, do kterého budou vstupovat nové technologie více jak kdy v minulosti, čímž dojde ke komplexní proměně vedení bojových operací, včetně způsobů velení a řízení. 

 

K vidění a seznámení bylo mj. komplexní multi-faktorová imitace cíle ve formátu prostředku TITUS, klamání v IR, elektromagnetickém spektru (imitace nepravidelného vysílání), imitace radiolokačního odrazu, rozvinutí + svinutí do 15 minut,  napájení 230 V (ventilátor dofuku). VOP představil projekt Taros s nosným prvkem  6 x 6 a 4 x 4, poháněný bateriovým případně hybridním systém. Mezi ukázkami nemohli samozřejmě chybět ani drony, protidronová elektromagnetická puška, automatizovaný detekční systém, mobilní místa velení, svinovací kompaktní stožár nebo akumulátorové zdroje pole atd..

 

„Úkolem Agentury KIS je budovat a rozvíjet služby 21. století. Naším cílem je udržet pro AČR technologickou převahu na bojišti. Víme, co chceme a plánovanou modernizaci již nelze déle odkládat. Pokud chceme reagovat na aktuální výzvy, musíme pracovat s aktuálními technologiemi“, dokládá ředitel Agentury KIS plukovník Jan Jelínek. 

 

Součástí programu konference byly i moderní způsoby náboru ke spojovacímu vojsku prostřednictvím avatara Petra, propojeného s AI, který bude v budoucnu schopen provést zájemce celým náborovým procesem z jakéhokoli místa v ČR, ať to bude obchodní centrum nebo podnik rychlého občerstvení. Jako další vysoce perspektivní možností náboru se jeví cílená rekvalifikace ICT specialistů, které si může AČR nechat proškolit doslova „na míru“. Kdokoli se dnes může stát ICT odborníkem, stačí si vybrat vojenský útvar, specializaci a do půl roku můžete být příslušníkem spojovacího vojska. Nábor kvalitního personálu se tak stává jasnou prioritou. 

 

„Co zde vidíme je možná budoucnost. Technologie zcela změní způsoby válčení v multidoménovém prostředí. Stejně tak ale, jak se mění právě technologie, musí se změnit samotný voják a naše požadavky na něj. Již to nebude o pouhém střílení. Moderní voják se nám mění na komplexní technologický prvek“, vysvětluje ředitel SKIS generál Petr Šnajdárek.

Novinkou ročníku 2024 bylo představení činnosti Radioklubu Armády České republiky, který si získává stále vyšší a vyšší pozornost. Dalším překvapením bylo také propojení nových technologií se „zvířecími vojáky“, kteří jsou plnohodnotnými členy bojových formací. I oni se musí adaptovat na moderní technologie, i oni jsou částí našeho týmu. Jejich život, zdraví, dovednosti jsou pro nás stejně důležité jako u lidí. 

 

Konference spojovacího vojska 2024 přinesla a ukázala řadu novinek, které jsme dříve viděli pouze v rámci vědeckých pořadů. Dnes jsou reálně aplikovány do celého komunikačního procesu a jasně ukazují, že spojovací vojsko pružně reaguje na stávající situaci a je připraveno stát se vysoce moderní a efektivní složkou ozbrojených sil, ale i kritické infrastruktury státu. 

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

5. října 2024 Spojařská výzva – Pokoř Petřín: Akce plná vědy, zábavy a sportu

Na blížící se akci Spojařská výzva – Pokoř Petřín čeká na hosty bohatý program plný vědeckých zážitků, sportovních aktivit a...

Připravujeme soutěž "Spojař roku"

S radostí oznamujeme, že Agentura komunikačních a informačních systémů připravuje v druhé polovině září 2024 novou prestižní soutěž...

Spojaři darovali krev: Pomáháme zachraňovat životy

Příslušníci spojovacího vojska Armády České republiky opět ukázali, že jejich poslání není jen o zajišťování bezpečné komunikace v...