Informační a kybernetické síly slaví 5 let: Chrání před hackery, klamou a mění myšlení nepřítele

Informační a kybernetické síly slaví 5 let: Chrání před hackery, klamou a mění myšlení nepřítele

Chrání počítačové systémy vojáků a podílejí se na tvorbě armádní strategické komunikace. Připravení jsou ale i na mnohem složitější úkoly, například v komplexních multidoménových operacích, které mohou kombinovat pozemní, vzdušné, námořní a kosmické operace právě s kybernetickými útoky. Informační a kybernetické síly Armády České republiky slaví 1. července pět let od svého vzniku. V armádě jsou sice nováčkem, získaly ale pozici rovnocenného partnera tradičních druhů vojenských sil.

 

„Žijeme v době turbulentních změn a technologického rozmachu ve všech oblastech lidského konání,“ vysvětluje velitel InKyS brigádní generál Radek Haratek. „Každodenní používání informačních technologií, propojení skrze sociální sítě i využívání prvků umělé inteligence se stalo běžnou součástí našich životů. Informační a kybernetické síly musejí umět reagovat na vývoj bezpečnostního prostředí, technologický pokrok a nejnovější trendy včetně umělé inteligence a robotiky.“

 

V roce 2019 vznikalo velitelství jako „startupová“ organizace, která měla jen několik desítek příslušníků. Dnes jich jsou tři stovky a rozrůstají se. V plánu je mít 600 specialistů do roku 2030. „Pokud chceme udržet krok s globálními trendy, musíme zajistit adekvátní výcvik pro současný personál a umět vybírat nové specialisty tak, abychom byli schopni udržet krok s globálními trendy v oblasti kybernetické obrany, informačních operací a kognitivního působení,“ upřesňuje Haratek.

 

Velitelství má na starosti ochranu všech armádních počítačových systémů před kyberútoky doma i za hranicemi. Jeho specialisté používají k boji proti nepříteli různé nástroje, od narušování nepřátelských systémů a získávání informací o nich, monitoringu a vyhodnocování informačního prostředí, přes plánování mediálních kampaní až po účelové dezinformační úsilí na sociálních sítí. Klamou a mění myšlení nepřítele a tím chrání své jednotky a obyvatelstvo.

 

Od 1. července se Informační a kybernetické síly rozšiřují, budou nově tvořeny třemi prvky: Velitelstvím se sídlem v Brně, podřízenou 91. skupinou informačního boje v Olomouci a vznikající 92. skupinou kybernetického boje v Brně.

 

Nově vzniklá 92. skupina prohloubí schopnosti armády efektivně působit ve „virtuálním“ kybernetickém prostoru, bude monitorovat a chránit informační systémy armády a připravovat se na boj v informačním prostředí. Úkolem 91. skupiny bude i nadále zabezpečit civilně-vojenskou spolupráci v místě nasazení jednotek, podporovat strategickou komunikaci armády a informační operace.

 

V případě potřeby jsou InKyS schopny podílet se i na civilních operacích. V roce 2021, kdy jižní Moravu zasáhlo ničivé tornádo, například komunikační týmy informačních a kybernetických sil školily v mediální oblasti vojáky, kteří pomáhali místním s odstraňováním následků.

 

Po stažení mezinárodních sil z Afghánistánu se specialisté CIMIC (Civil-Military Cooperation) podíleli na evakuaci afghánských tlumočníků a jejich rodin a organizovali pro ně humanitární sbírky a zajišťovali jazykové kurzy, aby urychlili jejich integraci.

 

„S vypuknutím války na Ukrajině přibylo kyberútoků a krádeží dat pomocí phishingových emailů,“ popisuje brigádní generál Haratek. „Narostly také DDoS útoky, kdy se útočníci snažili o úplné přerušení síťového provozu z resortní sítě do internetu nebo o nedostupnost rezortních webových stránek. Tyto kybernetické bezpečnostní události okamžitě řešili odborníci z našeho podřízeného Centra CIRC. Cílenou aplikací bezpečnostních a organizačních opatření se tak dařilo služby v krátké době obnovit a úspěšně jim předcházet při dalších útocích,“ vyzdvihuje.

 

Po pěti letech své existence se Informační a kybernetické síly plně integrovaly do struktury armády a efektivně působí napříč všemi druhy vojsk.

 

Zdroj: www.army.cz

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

Spojař Nové Generace: Vyškov hlásí plno!

Kampaň "Spojař Nové Generace" byla spuštěna s cílem přilákat mladou generaci technicky zdatných odborníků.

Armáda je spolehlivým partnerem v době krize

Ať již udeří zdravotní pandemie, bezpečnostní krize nebo přírodní katastrofa, jednou z prvních institucí, na které se může veřejnost...

Náborový web za rok vyrostl ve velké informační centrum

Je to rok, co v září odstartoval nový web pro nábor do ozbrojených sil.