Historie sójových párků vede k německému kancléři

Historie sójových párků vede k německému kancléři

Dnešní článek rozdělíme do tří částí, z nichž každá, jak doufáme, bude pro vás velice atraktivní. Nejdříve se budeme zabývat tím, jak vznikl sójový párek, pak osobou jeho vynálezce a přidáme bonus navíc ze Spojeného království. Těšíte se? Máte určitě na co. 

 

Historie sójového párku je složitější, nežli by se na první pohled mohlo zdát, kdy je velmi komplikované určit, kdo byl vlastně tím, kdo jej poprvé vyrobil. Je to v podstatě stejné jako s ikonickou pizzou, kde se neustále dohaduje Čína s Itálií. I zde můžeme spekulovat o nějaké formě ve středověké čínské budhistické kuchyni. Ať to bylo, jak to bylo, nás nyní z praktického hlediska zajímá historie doložitelná. A ta se datuje k roku 1916, kdy v Evropě probíhala 1. světová válka. Německo trpí pod různými blokádami, které mají za následek nedostatek masa, ale i jídla v globálu. Jak však nasytit průměrného německého obyvatele a vojáka? Náměstek starosty, pozdější starosta města Kolín nad Rýnem a pozdější kancléř Konrad Adenauer má jasný plán. Jeho pozornost byla zacílena na tak něco německy ikonického, jako byla klobása nebo také párek. Konrad Adenauer ve složení ubírá maso a nahrazuje jej na bílkoviny bohatou sójou. Maso však vždy bylo přítomno. Ne z důvodu technologického, ale prostě proto, že běžný Němec měl chuť a vůni masa rád. Nemalou zajímavostí také je, že Německo odmítlo tento vynález uznat a zapsat jej, což se povedlo paradoxně až v roce 1920 ve Velké Británii, de facto v zemi nepřítele, a to s dopomocí společnosti AEG. A jaký byl oficiální název? Friedenswurst neboli uzenina míru. 

 

Konrad Adenauer pocházel z katolické úřednické rodiny z Porýní. Studoval práva a ekonomii ve Freiburgu, Mnichově a Bonnu. Zprvu pracoval jako soudní přísedící, pak v advokátní kanceláři v Kolíně nad Rýnem. Od r. 1906 byl městský radní za katolické Centrum v Kolíně a mezi léty 1917–1933 ve funkci vrchního starosty města. V březnu 1933 byl nacisty zbaven všech úřadů, v roce 1944 byl několik měsíců vězněn. V roce 1945 se vrací do funkce vrchního starosty Kolína, od roku 1946 byl předsedou CDU a roku 1949 je zvolen prvním kancléřem Západního Německa. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších německých politiků 20. století. V anketě Unsere Besten byl hlasováním televizních diváků zvolen největším Němcem všech dob. I jeho osobě se nevyhýbaly skandály spojené s aktivním krytím a spoluprací s prominentními nacisty včetně zneužívání zpravodajské služby BND v rámci politického boje. 

 

Konrad Adenauer vymyslel cca dvacet vynálezů, z nichž všechny vyjma sójového párku zapadly do propadliště dějin. Znáte ale další významnou osobnost v čele evropského státu, která se údajně podílela na vzniku či posunu další ikonické potraviny? Byla jím Margaret Thatcherová, premiérka Velké Británie, která byla poměrně úspěšnou vědkyní. Velmi často sama sebe pasovala do pozice osoby, která vymyslela moderní podobu zmrzliny, jak jí známe dnes, tj. zavedení metody zvýšení obsahu vzduchu v tomto produktu. Ještě za jejího života, a především po její smrti, se však začalo významně spekulovat, že svůj podíl v tomto projektu značně zveličila.  

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

Historie jetových motorů: Od prvních pokusů po současnost

Jetové motory, známé také jako proudové motory, zásadně změnily moderní letectví a staly se symbolem rychlosti a pokroku.

Vakuování potravin vzniklo pro vyřešení armádních potřeb a logistiky

Vakuování potravin se v průběhu 20. století stalo jednou z klíčových technologií v oblasti uchovávání a distribuce potravin.

Vojenské tajemství jménem TEFLON

Teflon, známý především jako nelepivý povrch kuchyňského nádobí, má fascinující historii, která sahá až do období před druhou...