Dobrovolné vojenské cvičení: Zkušenost, která formuje charakter

Dobrovolné vojenské cvičení: Zkušenost, která formuje charakter

Armáda České republiky představila nový pilotní projekt zaměřený na mladou generaci – Dobrovolné vojenské cvičení (DVC). Tento projekt, navržený speciálně pro studenty středních škol, nabídl jedinečnou příležitost vyzkoušet si, co obnáší vojenský výcvik. Během intenzivního měsíčního výcviku si účastníci osvojili základní vojenské dovednosti a posílili své osobní i týmové schopnosti.

 

Do nultého ročníku tohoto projektu se zapojilo 127 studentů středních škol, gymnázií a odborných učilišť, z toho přibližně 20 % dívek. Výcvik se uskutečnil ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Hradiště. Podle brigádního generála Pavla Lipky, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR, má tento projekt přiblížit vojenský život mladé generaci a ukázat jim armádu z perspektivy, kterou běžně neznají.

 

„Pilotní projekt má oslovit nejmladší generaci a představit jim armádu zatím netradičním způsobem. S armádou se může veřejnost setkat celoročně na různých prezentačních akcích, náhodně pak při jejích přesunech mezi základnami a výcvikovým prostorem anebo na sociálních sítích. Zkušenost s armádou mladé generace na vlastní kůži tak zatím chyběla,“ uvedl generál Lipka. Nultý ročník projektu tak poslouží jako vzor pro organizaci dalších cvičení, která by měla odpovědět na vysoký zájem a být rozšířena na více jednotek AČR.

 

Intenzivní a rozmanitý výcvik

Každý den výcviku byl pečlivě naplánován do posledního detailu a zahrnoval různé druhy aktivit. Program cvičení měl veškeré náležitosti základního výcviku ve Vyškově. Dobrovolníci absolvovali střelby z ručních zbraní nebo hod granátem, pořadovou, taktickou, topografickou a ženijní přípravu, kurz první pomoci a tělesnou přípravu v podobě tradičních ranních rozcviček, ale i polních přesunů na větší vzdálenost. Výcvik byl zakončený komplexním zaměstnáním, během kterého studenti předvedli získané znalosti a dovednosti pod taktickým námětem ve vojenském prostoru. Organizátoři do programu doplnili i návštěvu útvarů, kde se účastníci cvičení seznámili s historií jednotek, které jim zabezpečovali výcvik.

 

Rozvoj osobnosti a týmová práce

„Viděli jsme, jak vojíni rostou a stávají se sebejistějšími s každým dnem,” poznamenal jeden z instruktorů. Výcvik nebyl zaměřen pouze na vojenské dovednosti, ale kladl důraz i na osobní rozvoj a schopnost práce v týmu. Mnozí z nich se naučili překonávat své osobní limity a posilovali své charakterové vlastnosti, jako jsou odvaha, vytrvalost a odpovědnost.

 

„Pro mnoho středoškoláků byla například ostrá střelba z ručních zbraní s ostrou municí velkou výzvou, a přestože byli zprvu nervózní, ukázali velkou míru odhodlání a rychle se adaptovali na situaci. Jejich schopnost zaměřit se a udržet klid pod tlakem byla opravdu působivá,“ uvedl instruktor praporčík Petr Jurčaga.

 

Profesionální instruktoři

Instruktoři hráli klíčovou roli v tomto procesu, poskytovali zpětnou vazbu a individuální poradenství, což pomáhalo účastníkům lépe pochopit své silné a slabé stránky. „Každý z nich se posunul vpřed, a to je pro nás největší odměna,“ uvedl kaplan Rostislav Strojvus. Instruktoři byli vybráni z řad zkušených vojáků, kteří mají za sebou účast v zahraničních operacích a dlouholeté zkušenosti s výcvikem.

 

Nultý ročník vzbudil velký zájem

Dobrovolný vojenský výcvik se ukázal jako výjimečná zkušenost, která studenty nejen fyzicky zocelila, ale také je naučila důležitým hodnotám, jako jsou odvaha, disciplína a týmový duch. Po úspěšném absolvování programu se účastníci stanou vojáky v záloze, což jim přinese jistou výhodu, pokud se rozhodnou pro profesionální vojenskou službu nebo službu v aktivní záloze – nebudou muset absolvovat kurz základní přípravy. Tento projekt přispěl k posílení pozitivního vztahu mezi mladou generací a armádou. Již nyní můžeme konstatovat, že jsme zaznamenali velký zájem o další projekty tohoto typu.

 

Zdroj: www.army.cz

 

Líbil se vám dnešní článek? Máte pro nás nějaký tip, návrh na zkvalitnění obsahu tohoto webu? Máte pro nás návrh na spolupráci, rozhovor atd.? Budeme určitě rádi za vaši zpětnou vazbu, která nás posouvá dál. Napsat nám můžete na: spojar@army.cz

Spojař Nové Generace: Vyškov hlásí plno!

Kampaň "Spojař Nové Generace" byla spuštěna s cílem přilákat mladou generaci technicky zdatných odborníků.

Armáda je spolehlivým partnerem v době krize

Ať již udeří zdravotní pandemie, bezpečnostní krize nebo přírodní katastrofa, jednou z prvních institucí, na které se může veřejnost...

Náborový web za rok vyrostl ve velké informační centrum

Je to rok, co v září odstartoval nový web pro nábor do ozbrojených sil.