Aktivní zálohy AKIS se připravují na rok 2023

20220910_124301-scaled.jpg

Pozici zabezpečení výcviku aktivních záloh AKIS převzal po kpt. Martinu Krupičkovi nový příslušník oddělení výcviku AKIS npor. Vojtěch Materna. A že nemá snadný úkol, bylo od začátku jasné. Předně si musíme říci, že během roku 2022 došlo k zásadnímu navýšení zájmu a počtů příslušníků AZ AKIS, kdy jak se v armádě říká, doba hájení skončila. První výcvikové období, seznámení se s problematikou spojovacího vojska, bylo úspěšně ukončeno a je třeba se po hlavě vrhnout do plnění dalších úkolů.

A co čeká na naše „azetka“ v roce 2023? Jednou z hlavních priorit je plné etablování se do mezinárodního vojenského cvičení Federated Cloud 2023 v posádce Bechyně, jehož úkolem je nastavení a zprovoznění spojovacích prostředků tak, aby je bylo možné použít při nasazení našich i aliančních jednotek kdekoli na světě. A právě působení v mezinárodním prostředí je pro nás značnou výzvou. „Problém kompatibility aliančních systémů zde byl vyřešen vybudováním tzv. Afghan Mission Network (AMN). Na jeho základech vznikl současný koncept FMN (Federated Mission Networking),“ popsal spolupráci v oblasti spojovací techniky podplukovník Kosík. FMN funguje od roku 2015, Česká republika se připojila o rok později, a zahrnuje celkem 35 států NATO a EU.

Určitě ale také nezapomínáme na to, že i spojaři jsou pořád součástí Armády ČR, a proto je pro ně připraveno druhé vojenské cvičení ve vševojskové oblasti. Jak si současní kolegové mohli již v roce 2022 vyzkoušet, určitě to nebylo nic snadného, včetně toho, že jsme je nechali pořádně namočit, a že voda nebyla zrovna teplá. I v novém výcvikovém období připravujeme vojenské cvičení zaměřené na přežití, slaňování, překonávání vodního plochy, spaní venku a vše doplněno střelbami. Naším cílem je vybudovat kompaktní tým kolegů, přátel, kdy se musíte spolehnout jeden na druhého. A o to v armádě jde především. O dobře fungující, kompaktní tým, vytvoření celoživotního přátelství.

Pokud máte IT znalosti a dovednosti a chtěli byste se stát součástí naší jednotky Aktivních záloh, budeme velmi rádi, když se nám ozvete. Vše vám vysvětlíme, popíšeme a rádi vás mezi sebou přivítáme, protože ve "spojení je síla".

Kontaktní údaje:

npor. Vojtěch Materna

Agentura KIS

maternav@army.cz

tel: 601 580 936

Aktivní zálohy na FECL 2023 cvičí i školí

Rok 2022 byl pro budování aktivních záloh u AKIS naprosto klíčový.