Akce „Voják – Spojař“ v Kolíně

140_VODOS_Kolin_2023-0214_telefon.jpg

Uplatnění absolventů Střední průmyslové školy strojírenské v Kolíně je velmi široké, počínaje klasickým využitím v oboru, přes nákupčí, odborné poradce, odborné znalce v oblasti soudnictví, ale mj. možností působení v záchranných a obranných složkách státu. V rámci studia je nabízeno žákům plnohodnotné kariérové poradenství, do kterého vedle exkurzí ve firmách, edukačních programů na vysokých školách a besed s absolventy školy, od letošního roku přibyly i profesní dny. Cílem je, aby si žáci udělali plnohodnotnou a nezkreslenou představu o svém možném uplatnění na trhu práce.

V únoru 2023 byl se souhlasem paní ministryně obrany ČR, Mgr. Jany Černochové, a ve spolupráci s Armádou České republiky uspořádán první profesní den – Já, voják. Velké poděkování patří zejména kolegovi ze spojovacího vojska pplk. Ing. Tomáši Tandlerovi, který do posledního detailu celou akci naplánoval a zajistil součinnost různých složek armády.

V průběhu tohoto profesního dne se studenti mohli díky simulátoru letounu L-39 Albatros ve virtuální realitě stát piloty, ověřit si přesnost své mušky na střeleckých trenažérech, ochutnat stravu vojáků na misích v podobě dehydrovaných potravin (MRE – Meal Ready to Eat), například hovězí guláš s bramborem všem velmi chutnal, nebo si mohli prozkoumat všechna zákoutí víceúčelového kolového obrněného velitelského transportéru Pandur. To samozřejmě nebylo vše. Žáci, ale i někteří učitelé, absolvovali fyzický přijímací test, procvičili se v rozborce a sborce zbraní, vyzkoušeli si masky, ochranné obleky apod.. Další zajímavostí byl nácvik rádiové komunikace v angličtině. Nechyběli ani potřebné informace o možnostech profesního uplatnění spojovacího vojska, Armádě ČR, případně o studiu na Univerzitě obrany.

Den plný zážitků, sportu a poznání byl oficiálně zakončen v tělocvičně školy, kde byli oceněni nejzdatnější sportovci.

Ghost Hunters 2024

Jednotky 53. pluk průzkumu a elektronického boj ejedou v rámci GHOST HUNTERS 2024 na plný obrátky.

Benefice spojovacího vojska 2024

V roce 2022 o spojovacím vojsku nikdo téměř nikdo nevěděl.

Tým z AKIS vybojoval 2. místo na přeboru ve florbale

Zástupci Agentury komunikačních a informačních systémů opět prokázali bojového sportovního ducha.