Agentura KIS se postavila Krkomenovi

AKIS se postavila Krkomenovi

Přihlásit se do extrémního závodu Krkomen 2023 chce nejen odvahu, ale také vysokou fyzickou a psychickou odolnost. Trojčlenný tým Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS) se postavil této výzvě čelem. Pod vedením prap. Jiřího Pospíšila, po boku dalších čtrnácti týmů, v pondělí 11.12. vyrazil do souboje s časem i extrémními horskými podmínkami.

 

Během 11. ročníku tohoto náročného závodu, který nemá téměř v celé střední Evropě obdoby, musela družstva plnit vojenské disciplíny a sportovní část. Čekaly na ně například první pomoc a lavinová záchrana, lezení, skok na lyžích do dálky, střelba na terč, hod gumovým granátem na cíl či běh s kládou. Náročnost disciplín ještě umocňovalo nepříznivé počasí.

 

První den závodu se na start postavilo všech patnáct přihlášených týmů. Odhodlaně a s nadšením se vydaly na noční orientační závod s následným bivakováním ve sněhu, které závodníkům znepříjemňoval déšť. Ráno tým AKIS, bohužel, ohlásil odstoupení ze závodu z důvodu zdravotních komplikací jednoho ze svých členů. V průběhu téhož dne odstoupilo dalších šest týmů!

 

Po více než 70 kilometrech s převýšením skoro 4 000 metrů se do cíle nakonec podařilo dorazit jen sedmi družstvům. Po celkovém bodovém hodnocení si nejlépe vedl tým Horské služby ČR a obsadil tak první místo. Na druhou příčku dosáhl „A“ tým pořádajícího pluku z Jinců a třetí místo patří chrudimskému 43. výsadkovému pluku.

 

Prap. Jiří Pospíšil, který byl také jedním z hlavních rozhodčích, k závodu dodává: „Chtěl bych vyzdvihnout, že naše družstvo bylo jediné smíšené, startovali dva muži a jedna žena. Mrzí mě, že zdravotní potíže jednoho ze závodníků jim znemožnily v závodu pokračovat. Zdraví máme ale jen jedno a nemělo smysl odstoupení oddalovat a riskovat nějaké vážnější zranění.“ Zmínil taktéž rozdíly ve výbavě soutěžících a menší výhodu těch, co znají místní prostředí. Závod se totiž koná bez použití GPS či chytrých hodinek.

 

Blahopřejeme vítězům, ale i zúčastněným. Každý tým vyvinul obrovské úsilí a všem patří velký obdiv. A jak říká známé motto: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!“

Zdroj: akis.army.cz

Tým z AKIS vybojoval 2. místo na přeboru ve florbale

Zástupci Agentury komunikačních a informačních systémů opět prokázali bojového sportovního ducha.

AKIS na zimním kurzu přežití

Do Deštného v Orlických horách vyrazili i zástupci Agentury komunikačních a informačních systémů (AKIS), aby pod vedením zkušených...

Výsledky akce „Spojařská výzva – Pokoř Petřín“

Na tuto sportovní událost bylo připraveno přesně 300 kusů diplomů a všechny byly předány účastníkům závodu.